Krokiety

1.9.10

Krokiety odkryliśmy z mężem jakiś czas temu, i teraz pracujemy zespołowo przy ich wyrobie. Pojawiają się głównie na Święta, ale (na całe szczęście) nie tylko. Polecam!


0,5l mleka
2 jajka
szczypta soli
mąka

Mleko miksujemy z jajkami, dodajemy szczyptę soli. Cały czas miksując dosypujemy mąki, do osiągnięcia konsystencji gęstego, lejącego ciasta. Smażymy z obu stron na kropli oleju.

1kg kapusty kwaszonej
20 dag (można więcej) pieczarek
można dodać kilka suszonych grzybków
maggi
sól, pieprz

Kapustę podgotowujemy (można dodać listek laurowy/ziele angielskie). Pieczarki krótko podsmażamy i dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy na małym ogniu. Jeśli dodajemy suszone grzybki, wcześniej namaczamy je w wodzie, i z tą wodą wlewamy do kapusty. Farsz odcedzamy, studzimy, i miksujemy (rozdrabniamy). Doprawiamy solą i pieprzem oraz maggi. Rozsmarowujemy farsz na naleśnikach i zwijamy w krokiety.

tarta bułka
3-4 jajka

Krokiety obtaczamy w rozbełtanych jajkach (doprawionych solą i pieprzem) i tartej bułce. Smażymy w większej ilości oleju na patelni na rumiano.

You Might Also Like

0 komentarze