Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i orzechami

1.9.10

Przepyszny wieniec drożdżowy, jedna z najlepszych drożdżówek jakie jadłam. Przepis niezawodnej Dorotus znaleziony tutaj.

4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1,5 szklanki letniego mleka
120 g masła, miękkiego bądź roztopionego
1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
2 jajka
1 żółtko
pół łyżeczki soli
25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych

Nadzienie orzechowo - klonowe:
200 g podpieczonych orzechów pekan, posiekanych (można zastąpić włoskimi)
1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić golden syrupem)
5 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu

Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem.

Lukier rumowy:
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki rumu

Cukier rozetrzeć drewnianą pałką z rumem, jeśli będzie zbyt gęsty, dolać rumu.

You Might Also Like

0 komentarze