Zebra

1.9.10

Ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Proste, efektowne i smaczne. Polecam


5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast (ja używam migdałowy)

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma sie stopniowo rozlewać). Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze