Bigos

13.9.10

Ulubiony, najlepszy, wspaniały. Tak kiedyś zrobiony "na oko", na stałe wszedł do naszego kulinarnego repertuaru. Cały czas przygotowuję się do zrobienia takiego prawdziwego, ze śliwkami, winem...Poczekamy, zobaczymy :) Tym czasem polecam.


2 paczki kapusty kwaszonej (razem chyba kilogram lub dwa, sprawdzę przy najbliższej okazji)
1 kapusta biała
1 cebula
30 dag pieczarek
garść grzybków
bulion z dwóch kostek rosołowych (lub rosół)
boczek wędzony, z 4 kiełbaski (np. myśliwskie), 4 kabanosy itp
3 piersi z kurczaka
0,5 kg wieprzowiny
5 kulek ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
słoiczek koncentratu pomidorowego
keczup pikantny
sól, pieprz

Kapustę kwaszoną płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy ok. godziny, dodajemy kapustę białą poszatkowaną drobno (jeśli nie mamy w planach kilkukrotnego podgrzewania bigosu, lepiej ją lekko podgotować wcześniej, by była miękka) i gotujemy jeszcze ok. pól godziny. Dodajemy liście laurowe i ziela. Na oliwie podsmażamy pieczarki i poszatkowaną cebulę, dodajemy. Kroimy mięso, boczek, wędliny i podsmażamy. Dodajemy do garnka. Do całości dodajemy koncentrat, keczup, doprawiamy. Gotujemy i wystudzamy kilkakrotnie. W trakcie gotowania podlewamy bulionem, by się nie przypalił. Najlepiej, jeśli zamrozimy trochę na później, taki odmrożony jest najlepszy.

You Might Also Like

0 komentarze