Macaroni and cheese I

20.9.10

Pewnego dnia postanowiłam się zabrać za siebie i upiec zapiekankę Macaroni and cheese, prostą, przewijającą się we wszystkich możliwych amerykańskich serialach, zaczynając od "Przyjaciół" a na "Desperatkach" kończąc. Przepisy wyszperane miałam dwa, więc dwie zapiekanki. Obie smaczne, różniące się delikatnie i niemal niewyczuwalnie, ale jednak. W głosowaniu rodzinnym padł remis :) Polecam zatem obie, pierwszy przepis znaleziony u Agaty.


4 filiżanki makaronu
2 filiżanki startego sera (najlepiej o wyrazistym smaku)
3 jaja
1/2 filiżanki kwaśnej śmietany
1 filiżanka mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie parmezan

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Połączyć makaron z serową masą, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć wiórki masła, można też posypać tartym parmezanem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec aż do zezłocenia się wierzchu zapiekanki.

You Might Also Like

0 komentarze