Macaroni and cheese II

20.9.10

Do tej zapiekanki nie jestem w stanie podać linka, wiem, że pochodzi z Wielkiego żarcia.



500g suchego makaronu dowolnego gatunku
2 szklanki śmietanki kremówki
2 szklanki mleka pełnotłustego
2 łyżeczki maki
2 szklanki startego sera Fontina
3/4 szklanki startego Parmesanu
3/4 szklanki startego sera Cheddar
3/4 szklanki startego sera Pepper Jack
200g szynki lub boczku
sol, pieprz
masło do smarowania formy żaroodpornej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
vegeta pikantna

Formę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do temp. 230C. Makaron ugotować tak żeby był lekko twardy, odcedzić - nie przelewać wodą. Jeśli używamy boczek to przesmażyć i odlać tłuszcz, szynkę pokroić w kostkę lub w paski. Mleko, śmietankę, 2 łyżeczki maki, sol i pieprz (ok.1/2 łyżeczki każdego) wymieszać trzepaczka, dodać 1 szklankę sera Fontina, 1/2 szklanki Parmesanu, cały Cheddar i cały Pepper Jack. Wymieszać, dodać do tego makaron i przesmażony boczek lub pokrojona szynkę, jeszcze raz dobrze wymieszać i całość przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać reszta startego sera czyli 1 szklanka Fontina plus 1/4Parmesanu ja dodałam jeszcze 1/4 Cheddaru. Piec ok. 20-30min aż zacznie lekko brązowieć. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10-15 min do lekkiego przestygnięcia.

You Might Also Like

0 komentarze