Niemieckie ciasteczka świąteczne

28.9.10

Niesamowite ciastka. Niby proste, kruche ciasto, ale smak jest nieziemski. Chyba będą hitem tego roku ;) Razem z roladą jagodową :p Muszę jeszcze się tylko poduczyć wyciskania ciastek z maszynki, i będzie super :) Polecam, oczywiście od Dorotus.


Składniki na około 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej

Cukier puder przesiać. Masło pokroić na kostki. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu. Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, wymieszać. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek, wtedy schłodzić ciasto przed wyciskaniem). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze