Rogaliki krucho-drożdżowe

23.9.10

Pyszne, puszyste i kruche rogaliki, które popełniłam z marmoladą z róży. Polecam, przepis z Wielkiego Żarcia.


50 dag mąki pszennej
2 paczuszki drożdży instant
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
2 jaja
5 łyżek mleka
2 cukry waniliowe
szczypta soli

Mąkę wymieszać z drożdżami i proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki na dwie godziny. Posypać stolnicę albo blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrawać trójkąty, nakładać powidła śliwkowe lub zwykłą marmoladę i zwijać zgrabne, nieduże rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia, czyli jakieś 15 minut w temperaturze 150 stopni. Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze