Seromak

28.10.10

Fajne połączenie sera i maku, część serowa na serku homogenizowanym, więc lekka i waniliowa. Naprawdę pyszny. Przepis z domu rodzinnego :)


2 jajka
½ kostki Kasi
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
¾ szklanki suchego maku

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na blachę.

Masa serowa:
4 jajka (żółtka oddzielić)
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki kartoflanki
¾ Kasi
4 serki homogenizowane*
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy

Wszystko zmiksować, na końcu dodać ubite białka. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

*przepis jest dość stary, pamiętam, że używaliśmy, jedynych wtedy dostępnych, niebiesko-białych serków w głębokich pudełkach. Nie pamiętam ile ważyły, więc robię "na oko", ten na zdjęciu- 800g serka.

You Might Also Like

0 komentarze