Zupa ogórkowa

5.10.10

Pyszna zupa, w mojej opinii im kwaśniejsza, tym lepsza :) Polecam


pół selera
por
pietruszka
2 marchewki
6 średniej wielkości ziemniaków
6 średniej wielkości ogórków kwaszonych
woda z ogórków
sól, pieprz
liść laurowy
3 ziela angielskie
mąka z wodą do zaciągnięcia



Gotujemy włoszczyznę (marchewkę kroimy w kosteczkę) z liściem laurowym i zielem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Usuwamy włoszczyznę nie licząc marchewki. Obieramy ogórki, ścieramy na tarce na większych oczkach. Dodajemy do zupy. Dolewamy wodę z ogórków (tyle, ile nam odpowiada- by była tak kwaśna, jak lubimy). Zupę zagęszczamy i doprawiamy solą i pieprzem.

You Might Also Like

0 komentarze