Paszteciki z pieczarkami

26.12.10

Fajne, smaczne paszteciki. Przepis stąd. Mój mąż mówi, że pasują do wszystkiego- od barszczu po śledzie :) Jeśli macie czas, można na nich zrobić nacięcia nożem- np. w kratkę, będą wyglądały efektywniej :)


40 g drożdży
500g mąki
łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
250g masła
2 jaja
szczypta soli
Farsz:
ok. 600g pieczarek
1-2 cebule
2 łyżki mąki (raczej płaskie)
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
sól, pieprz
olej do smażenia

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (przykryć). Farsz:Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucic cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusic pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy (sól, pieprz). Do farszu można dodać koperek lub natkę. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30X10 cm i na środek każdego nałożyc farsz. Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki. Posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

You Might Also Like

0 komentarze