Śledzie w śmietanie

25.12.10

Przepis z nieistniejącego już blogu Dorotki magiasmaków. Przepyszny, niesamowity śledzik, szczególnie po 1-2 dniach w lodówce. Polecam


400 g płatów śledziowych (matjasów)
2 średnie jabłka
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 duża cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ogórek kiszony (niekoniecznie, czasem dodaję)
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
pieprz do smaku

Matjasy wyjąć z opakowania, opłukać, umieścić w dużym naczyniu i zalać dużą ilością zimnej wody. Odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.Cebulę i ogórka pokroić w kosteczkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin.

You Might Also Like

0 komentarze