Uszka

26.12.10

Choć dużo z nimi pracy, smak wynagradza wszystko. I satysfakcja z tego, że podajemy takie domowej roboty. Przepis z tego bloga.


2,5 szklanki maki
szczypta soli
1 łyżka twardego masła
1 szklanka wrzącej wody
1 żółtko, lekko ubite

Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać masło i posiekać aż utworzą się małe grudki. Zalać wrzącą wodą i miksować mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie. Zostawić do wystygnięcia, dodać żółtko i wymieszać. Przykryć i schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej. Podzielić na 6-8 części i każdą wałkować bardzo cieniutko, kroić na kwadraty i nadziewać. Porcja na około 100 uszek.

Farsz do uszek:
100g suszonych grzybów
2 cebule
masło

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę posiekać drobno, poddusić na maśle. Wymieszać z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, kroić w kwadraty, nakładać farsz, formować uszka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

You Might Also Like

0 komentarze