Drożdżówki z makiem

9.2.11

Te drożdżówki z blogu Doroty piekłam już nie jeden raz. I chociaż lubię próbować nowe przepisy, na pewno jeszcze do nich wrócę. Bardzo słodkie, mięciutkie bułeczki, smaczne zarówno z makiem jak i z dżemem. Polecam :)


Składniki na około 12 - 15 drożdżówek:
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabianie i wyrastanie pozostawiłam maszynie do chleba). Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Nadzienie:
250 g maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
2 skórki skórki pomarańczowej
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża, drewnianą łyżką, itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować.

You Might Also Like

0 komentarze