Leczo

9.2.11

Mimo iż nie lubię lecza, to muszę przyznać że zapach, wygląd i ogólnie :) przepiękne. Moja siostra i mąż się zajadali, ponoć lepsze niż domowe ;). Z nieistniejącego już bloga magia smaków. Polecam :)


3 średnie cebule (ok. 300 g)
3 papryki (usunięte gniazda nasienne)
pieczarki, ok. 250 g
kabaczek lub cukinia (ok. 800 g); usunięte nasiona, jeśli zdrewniałe, reszta pokrojona w grubą kostkę
2 kiełbasy
2 puszki pomidorów bez skórki (400 g każda)
1 koncentrat pomidorowy (ok. 70 g),
pół główki czosnku
przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia (co kto lubi)
natka pietruszki, ilość wedle upodobania
olej - do smażenia

Cebulę posiekać i smażyć na oleju na patelni, aż się zeszkli. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę lub paski. Posolić. Cukinię pokroić w grubą kostkę, wrzucić na patelnię z cebulą, krótko dusić pod przykryciem. Dodać pieczarki, pokrojone w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie pomidory z puszki, pokrojone (razem z sosem), koncentrat. Wszystko dusić pod przykryciem/smażyć przez 10 minut, doprawiając najpierw do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Ważne: poszczególne składniki dodawać stopniowo, by cukinia/kabaczek pod koniec gotowania były miękkie. Podawać gorące.

You Might Also Like

0 komentarze