Bułeczkowe miseczki

11.3.11

Ciekawe rozwiązanie na podanie gęstszych potraw: fasolki, lecza, flaczków. Nie przeciekają (chyba że zostawicie mniej gęstą zupę na dłuższy czas). Polecam, przepis Dorotki.


2,5 szklanki letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
7 szklanek mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej (żółtej)
1 białko
1,5 łyżki suchych drożdży (18 g suchych lub 36 g świeżych)
Ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Odłożyć, przykryte lnianym ręcznikiem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 7-8 części. Uformować bułki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach (nie powinny się zetknąć), oprószyć mąką, przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem warto posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Lekko przestudzić na kratce. Nożem z piłką odciąć górę i wydrążyć. Nałożyć nadzienie i podawać.

You Might Also Like

0 komentarze