Chałka waniliowa z kruszonką

19.3.11

Postanowiłam, że na blogu powinno się zrobić bardziej świątecznie i wiosennie. W końcu za miesiąc Wielkanoc. Pojawią się więc baby, baranki, mazurki, serniki, galarty...Ale na początek, przepyszna chałka z kruszonką. Mogę zdecydowanie stwierdzić, że jest co najmniej tak samo dobra jak kupna, jeśli nie lepsza. Bardzo polecam, przepis cytuję za Dorotką.


3 i 1/4 szklanki mąki
1 duże jajko
60 g drobnego cukru
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
Ponadto:
1 roztrzepane jajko
2 łyżki mleka
mak lub kruszonka

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze