Faworki II

3.3.11

Kolejny przepis na faworki, tłusto czwartkowo :) Jest łatwiejszy od poprzedniego, gdyż ciasto nie jest takie twarde i nie wymaga tak długiego wyrabiania, a smak jest cudny :) Polecam, przepis z tej strony.


Składniki na około 40 faworków:
250g mąki
1 jajko
2 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę zagnieść z jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem. Dodać spirytus, wyrobić do połączenia składników. Ciasto wygniatać kilka minut, podsypując mąką. Ma być gładkie i elastyczne. Wybijać wałkiem, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Rozgrzać dobrze olej. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Uformować faworki: wykroić paski długości 12cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Koniec paska przewlec przez nacięcie. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć, aż się lekko zarumienią; odwrócić i zarumienić z drugiej strony, osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Czyli że Twoje faworki mnie dzisiaj kusiły w pracy?:) Jak tak, to były przepyszne! :)

    Pal licho dietę na te kilka chwil! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. moje, moje :) a to jeszcze nie koniec... utucze was wszystkich! a co!

    OdpowiedzUsuń