Grzyby w śmietanie

30.3.11

Trochę jesieni wczesną wiosną...A wszystko za sprawą grzybów. Ale zacznijmy od początku :) W Irlandii grzyby istnieją pod postacią pieczarek. I już. Ewentualnie suszonych grzybów w polskich sklepach. Więc przez ostatnie 5 lat, o takim obiedzie mogliśmy pomarzyć. Aż pewnego dnia, niespodziewanie, natknęłam się w "polskim" sklepie, na litwińskie, mrożone podgrzybki. Kupiłam więc całą paczkę i przystąpiłam do działania :)...


paczka grzbów mrożonych (wcześniej rozmrożonych i osuszonych) lub świeże grzyby
pieprz, sól
margaryna/masło do smażenia
cebula
śmietana ( ja używam dwóch: cremefine słodkiej- całą buteleczkę i śmietanę kwaśną, gęstą- 2-3 łyżki)
2 łyżki mąki

Na margarynie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy grzyby, pieprz i sól. Dusimy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy śmietany, dokładnie mieszamy i znów dusimy 5-10 minut. Na końcu doprawiamy do smaku, możemy dodać 2 łyżki mąki jeśli potrawa nie jest wystarczająco gęsta. Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

You Might Also Like

0 komentarze