Pancakes z ananasami

9.3.11

I ananasowe też od Dorotki :)


3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki jasnego brązowego cukru
2 łyżki oleju
1 nieduży banan, pokrojony na plasterki
150 g ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałki

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Smażyć na nieprzywierającej patelni (na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza.

You Might Also Like

0 komentarze