Ryż na mleku

12.3.11

I zaczął się weekend :) A zatem więcej motywacji i czasu na pieczenie i gotowanie. Jeszcze trochę chora, ostatkiem sił pozwoliłam sobie na małe szaleństwo. Zaczynamy od śniadania- ryż na mleku, z cynamonem i, chciałoby się rzec, jabłuszkiem, jednak tego ostatniego zabrakło. Mąż pokręcił nosem, córka zjadła ze smakiem. Polecam :) Przepis znalazłam kiedyś w internecie, zapisałam, i z niego cytuję wykonanie, aczkolwiek teraz nie mogę już znaleźć tamtej strony, więc nie podam konkretnego źródła, za co przepraszam autora.


250g ryżu
1l mleka
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
odrobina wody

Do garnka z grubym dnem wlewam wodę- tylko tyle by przykryła dno. Stawiam na dużym gazie, gdy zacznie dobrze wrzeć wlewam litr mleka. Nie zmniejszam gazu, dodaje szczyptę soli, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii lub cukier waniliowy i ze dwie, trzy łyżki cukru. W międzyczasie odmierzam 250g ryżu o krótkich okrągłych ziarenkach. Wsypuje na sitko i tak długo przelewam letnia woda aż woda wypływająca z ryżu będzie klarowna. Gdy mleko zaczyna się pienić wsypuję przepłukany ryż i mieszając gotuję aż lekko zawrze. Dopiero teraz zmniejszam gaz na minimum. Jeśli się mimo to mocno gotuje mieszam jeszcze chwilkę i przykrywam lekko pokrywka. Dopiero, gdy ryż gotuje się bardzo spokojnie przykrywam zupełnie szczelnie pokrywka. Na tym malutkim gazie ryż dojdzie w ciągu pół godziny. Co 15 minut lekko zamieszam.

You Might Also Like

0 komentarze