Frappucino

6.4.11

Kawy zazwyczaj nie pijam. Ale uwielbiam wszystko, co kawowe. Zapach kawy, torty kawowe, lody kawowe, tiramisu...Dziwne to wszystko zdecydowanie. Kawa zawsze kusi mnie pięknem aromatu, ale nie mogę tego piękna odnaleźć w jej smaku. Tak, jakbym oczekiwała czegoś zupełnie innego. Zdecydowanie delikatniejszego i słodszego. Takiego, jak to frappucino, które znalazłam na stronie Doroty... Ogromnie polecam :)


Karmelowe frappuccino
Składniki na 3 szklanki 200 ml:
kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody
1,5 szklanki lodów waniliowych
2 szklanki lodu
5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa z puszki)

Czekoladowe frappuccino
Składniki na 3 szklanki 200 ml:
kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody
1,5 szklanki lodów czekoladowych
2 szklanki lodu
4 łyżki czekolady w proszku

Kawę zaparzyć i schłodzić do tempertury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub foodprocesorem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast z bitą śmietaną.

You Might Also Like

0 komentarze