Babga migdałowa z polewą z białej czekolady

5.6.11

Hit tegorocznej Wielkanocy. Niesamowita babeczka, wilgotna i słodka, długo zachowująca świeżość. Nie chciało mi się wierzyć w smaczne ciasto z tak małą ilością mąki i tak dużą ilością czekolady, ale jak widać wszystko jest możliwe. Polecam :) Przepis z tej strony.


130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
80 g masła, pokrojonego w kostkę
8 łyżek cukru
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórek
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką. Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Cudna baba, wyglada na bardzo wilgotna, taka jak lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowice, bardzo lubię wszystko co migdałowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę smaczna, a oprócz tego fajnie są w niej wyczuwalne małe kawałki posiekanych migdałów...

    OdpowiedzUsuń