Kruche rurki z dżemem

29.5.11

Bardzo pyszne ciasteczka, które piekłam już kilka razy. Zawsze wychodzą i uzależniają. Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam, szczególnie z moją ulubioną marmoladą różaną :))


3,5 szklanki mąki
kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
marmolada lub powidła do napełnienia rurek
czekolada do ozdoby

Z podanych składników zrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Kroić prostokąty o wielkości ok. 6 na 8 cm. Następnie dłuższy bok smarować marmoladą. Zwinąć w rurkę. Każdą rurkę przeciąć w połowie na dwie mniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Ozdobić roztopioną czekoladą lub dowolną polewą czekoladową.

You Might Also Like

4 komentarze