Szarlotka z rabarbarem

15.5.11

I znów rabarbar :) Tym razem w cudnym połączeniu z jabłkami. Ta szarlotka jest bardzo smaczna, aczkolwiek wychodzi malutka. Za malutka jak na porządny deser ;) Ciasto musiałam dość obficie podsypywać mąką. Nie żałuję. Wyszło pyszne. Przepis znalazłam tutaj.


ciasto kruche:
120 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
2 żółtka
4 łyżki (pół szklanki) cukru pudru
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
około 3/4 szklanki mąki

masa jabłkowa:
500- 600 g jabłek
3 łodygi średniej wielkości rabarbaru
pół szklanki cukru
łyżka soku z cytryny

kruszonka:
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru
50 g masła

Wszystkie składniki na kruche ciasto, poza mąką umieścić w większej misce i szybko zagnieść. Następnie wsypywać mąkę do czasu, aż ciasto będzie się dało z łatwością formować w dowolne kształty. Z ciasta utworzyć kulę i wstawić do lodówki na godzinę (lub na 40 minut do zamrażalnika). Rabarbar i jabłka obrać i pokroić na mniej więcej 1,5- 1 cm kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wlać kilka łyżek wody by owoce się nie przypaliły ( po chwili same puszczą sok) garnek przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 7 minut. Potem gotować jeszcze 10 minut bez przykrycia, aż powstanie mus. Całość przelać na plastikowe sitko i dokładnie odcedzić. Masę można spróbować i ewentualnie dosłodzić według uznania (ja dodałam też pół łyżeczki cynamonu). Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując wałek i blat mąką (ciasto jest delikatne i może się kleić). Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciastem wylepić dno i boki formy do połowy wysokości. Wyłożyć odcedzone owoce, wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut do godziny. Po mniej więcej 35 minutach przełączyć piekarnik na sam dół, by kruszonka się nie spiekła a dół był dobrze upieczony.

You Might Also Like

0 komentarze