Tosty francuskie

15.5.11

Dzisiejsze śniadanie... Pyszne. Dość popularny sposób przyrządzania tostów, jednak przeze mnie wykorzystany po raz pierwszy. Najlepsze z dżemem lub miodem. Polecam, przepis z tej strony.


kromki białego chleba tostowego
3 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli
masło do smażenia
miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka

Ułóż kromki z chleba tostowego jedna na drugiej, w wieżę. Odkrój brzegi. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami - to na słodko. Na pikantnie rewelacyjne z pieczarkami, szpinakiem, serem i różnymi warzywami.

You Might Also Like

0 komentarze