Kurczak czosnkowo-limonkowy

23.6.11

I dzisiejszy obiad. Bardzo smaczny, pięknie pachnący kurczak. Z myślą o jutrze przygotowałam danie z 4 piersi...Mój mąż z okazji dnia taty zjadł wszystko :) Ja tu chyba zbankrutuje :). Polecam ogromnie, także jako wypełnienie domowego kebabu. Przepis znalazłam tutaj.


1 piers z kurczaka
sok z 1/2 limonki
1 lyzeczka tymianku
1 lyzeczka oregano
sól, pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
1/2 cebuli
lyzka ketchupu
2 lyzki oleju

Sok z cytryny wycisnac do niewielkiej miski. Dodac tymianek, oregano, niewielka ilosc soli, pieprz i oliwe. Obrac czosnek i wycisnac do marynaty. Calosc starannie wymieszac. Filety z piersi kurczaka umyc i osuszyc papierowym recznikiem. Mieso najpierw pokroic w plastry, nastepnie w paski, wlozyc do marynaty i starannie wymieszac. Calosc przykryc i marynowac ok. 30 minut w lodówce. Cebule obrac i pokroic w cienkie krazki. Mieso wyjac z marynaty, ewentualnie wylozyc na sitko i osaczyc. Na patelni rozgrzac olej, smazyc mieso ok 4 minuty, po czym odstawic je w cieple miejsce. Na tluszczu ze smazenia zeszklic cebule, dodac ketchup (lub koncentrat pomidorowy) i calosc wymieszac. Paski miesa wlozyc do sosu.

You Might Also Like

0 komentarze