Młoda kapusta

27.6.11

Stało się. Po wielu dniach spędzonych na poszukiwaniach udało mi się wreszcie znaleźć młodą kapustę w Irlandii. I od razu postanowiłam się za nią zabrać. Powstały dwie wersje- prezentuję je jedna po drugiej. Obie pyszne, jednak wersja octowa wygrała- przypomina dzieciństwo...Do każdej wersji można na początku gotowania wkroić cebulkę lub dorzucić startą marchewkę- jak kto lubi. Pierwszy przepis znaleziony na Wielkim Żarciu.


1 główka młodej białej kapusty
5 łyżeczek cukru
2 łyżki octu spirytusowego
sól i pieprz do smaku

Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Zalać wrzątkiem. Posolić i popieprzyć. Gotować do prawie miękkości. Dodać cukier i ocet. Dusić jeszcze ok 5 min. Kapusta musi mieć zdecydowanie słodko kwaśny smak. Dodajemy koperek.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ja dziś też robię młodą kapustę ale z pewnością w wersji 1 chociaż ta druga opcja też mnie intryguje, może następnym razem :-)

    OdpowiedzUsuń