Pizza II

30.6.11

Kolejny sprawdzony, bardzo dobry przepis na pizzę. Ciężko mi wybrać najlepszy, bo każdy ma w sobie coś dobrego. Dlatego robię je na zmianę. W tym przypadku puszyste ciasto, delikatne i chrupiące na brzegach. Polecam, przepis Dorotus.


Składniki na 3 spody o średnicy 30 cm lub 4 spody o średnicy 25 cm:
650 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
1½ łyżki cukru lub miodu
2 łyżeczki soli
1½ łyżeczki drożdży instant
3 łyżki oliwy
1¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej (około 430 ml)

Suche składniki przesiać do naczynia, dodać mokre i miksować około 4 minut (ja zagniatam). Odstawić ciasto na 5 minut i miksować jeszcze 2 minuty. Podzielić ciasto na porcje, uformować spłaszczone kule i włożyć do misek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią, odstawić na 15 minut, następnie włożyć na minimum 12 godzin do lodówki (dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień je upiec). 2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki. Rozprowadzić/rozwałkować na blaszce posypanej bułką tartą lub kaszą manną (ciasto jest dość klejące - albo maczamy ręce w oliwie i tak rozprowadzamy je po blaszce, albo podsypujemy odrobiną mąki, na tyle - by się nie kleiło podczas wałkowania). Gotową pizzę pieczemy około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Upieczoną studzimy na kratce, by odparowała.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, ale będę musiała wypróbować, bo nie raz słyszałam, że ciasto na pizzę nalepsze jest właśnie takie, które najpierw odleżało swoje :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie wypróbuję przepis- pizzy dawno nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadla taka pizze:)

    OdpowiedzUsuń