Polędwiczki wieprzowe w orientalnej marynacie

6.6.11

Coś niesamowitego. Naprawdę, tego dania nie powstydziłaby się nawet wykwintna restauracja. Aromatyczna, soczysta pieczeń...Polecam bez dwóch zdań! Przepis znalazłam tutaj.


2 polędwiczki wieprzowe po ok. 300g każda
Marynata:
1/4 szkl sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka ciemnego miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 cebula grubo posiekana

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Wkładamy polędwiczki do płaskiego szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Przykrywamy szczelnie przezroczystą folią. Mięso zostawiamy w marynacie na min. 4 godz lub na całą noc w lodówce. Razem z marynatą wkładamy mięso do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na ok. 40min. Kroimy w plastry pod skosem i podajemy z warzywami.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mniammmm... Aż ślinka cieknie :-))))) Szkoda, że nie mam sprawnego piekarnika... Ale się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości uwielbiam takie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń