Strucla z dżemem

28.6.11

Przyszedł czas by wreszcie upiec długo planowaną struclę z przepisu Dorotus. Gdy przyszło do pieczenia okazało się, że z tego planowania nie posiadam powideł. Zastąpiłam więc szybko dżemem jagodowym, ale sądzę że kwaskowe powidła lepiej by się sprawdziły. Mimo wszystko jestem zadowolona z wyniku- upiekłam meeeeeega wielką drożdżówkę, którą podjadam średnio co godzinę. Zachęcam do pieczenia :)


750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
Ponadto:
1 słoiczek powideł (300 g)
mleko do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego

Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą. Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. robiłam też struclę z tego przepisu, przepyszna była!

    OdpowiedzUsuń