Aksamitne puree ziemniaczane

28.7.11

Może zabrzmi to śmiesznie, ale zawsze miałam problem z dobraniem odpowiednich proporcji do puree. Albo wychodziło takie sztucznie gumowate, albo jakieś dziwne...Bałam się wlać więcej mleka, nie takiego smaku oczekiwałam...Te puree jest bardzo smaczne, delikatne i maślane. Polecam, pomysł zaczerpnęłam z tego miejsca :)


1/2 kg ziemniaków,
1 szklanka mleka,
2 łyżki miękkiego masła,
1/2 - 1 łyżeczki soli,
1 łyżka prażonej cebulki,
1 łyżka posiekanego koperku.

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym – nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem - stopniowo dolewamy gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiamy masę solą, koperkiem i prażoną cebulką.

You Might Also Like

0 komentarze