Bułki faszerowane

11.7.11

Takie bułki robiła jeszcze pod koniec lat osiemdziesiątych i na początku dziewięćdziesiątych moja mama. Pyszne, chrupiące i bardzo syte. Polecam.
 


4 bułki okrągłe (najlepiej gładkie, bez nacięć)
2 jajka
25dag pieczarek
sól, pieprz
musztarda
majonez
odrobina startego żółtego sera
zielona pietruszka

W bułkach wycinamy od góry kółka. Wydrążamy miąższ. Jajka gotujemy na twardo, pieczarki podduszamy z łyżką margaryny. Następnie miksujemy (lub siekamy) pieczarki z tłuszczykiem/wodą z podduszania, jajka, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i miąższ bułkowy. Bułki od wewnątrz smarujemy musztardą. Do farszu dodajemy posiekaną pietruszkę. Wypełniamy bułeczki. Dziurki przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy ok 5-10 min w 180 stopniach (aż ser się stopi a bułki będą rumiane). Podajemy z keczupem.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Mmmm coś wspaniałego :)
    Takie banalnie proste,a aż mi ślinka cieknie ;)
    Zapisuje sobie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń