Czosnkowe udka z kurczaka

28.7.11

Całkiem smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Mimo iż nie potrafię obierać udek, i zazwyczaj okazuje się, że zostawiłam więcej mięsa niż zjadłam, czasem sobie na nie pozwalam ;) Przepis znalazłam tutaj.


4 nogi z kurczaka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 główka czosnku
½ szklanki bulionu
2 łyżki oliwy

Czosnek obrałać, zgnieść nożem, pomieszać z przyprawami i oliwą. Powstałą miksturą posmarowałać nogi kuraka i odstawić na 2 h do lodówki. Po tych 2 h rozgrzać piekarnik do temperatury 150 st C. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wsadzić do pieca. Po około 40 min pieczenia obrócić udka na drugą stronę i piec kolejne 40 min.

You Might Also Like

0 komentarze