Kebab

23.7.11

Przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale niestety miesiące wakacyjne sprzyjają lenistwu :) Wracam z czymś, czego bym się nie spodziewała...Zazwyczaj jak naszła nas ochota na kebab, wybieraliśmy się na miasto (i te dziwne spojrzenia: poproszę kebaba tylko z kurczakiem i sosem, ewentualnie jeśli można, proszę dołożyć ser i pieczarki ;)) i kupowaliśmy coś na szybko, lub kupowaliśmy małe pseudo pity i improwizowaliśmy. Tym razem znalazłam przepis na chlebek do kebaba. To jest niesamowite, wypieka się go 15 min a smakuje jak z najlepszej "budki" :) Chrupiący, cienki, pyszny...Poszaleliśmy też z wypełnieniem- surówka (dla małża), ser, sos czosnkowy, sos curry (majonez, 2 łyżki jogurtu, sól, pieprz i curry), kurczak podsmażony z przyprawami...Zdjęcie nie jest artystyczne ;) ale kebaby schodziły tak szybko, że nie było szans na ładne ułożenie wypełnienia ;) Polecam ogromnie, przepis znalazłam tutaj.

50 dag białej mąki
1 op. drożdży instant
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki do kawy cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko do posmarowania

Drożdże wymieszać w miseczce z 50 ml wody i cukrem. Odstawić na 15 minut. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, oliwę, jogurt i ok. 150 ml wody i zaczyn. Wyrabiać ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno być lekko klejące, a jeśli tak nie jest - dodawać stopniowo resztę wody. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nacisnąć pięścią ciasto, aby je odgazować, przełożyć na oprószoną delikatnie mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować kule. Odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Rozpłaszczyć ręką podrośnięte leciutko kule na placki średnicy 20 cm, przełożyć na natłuszczoną blachę i trzonkiem drewnianej łyżki zrobić gęsto na powierzchni dziury. Odstawić na 15 minut (ja zrobiłam jeden owalny placek wielkości dużej blaszki, a po upieczeniu przekroiłam na krzyż tworząc 4 chlebki kebabowe). W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Gdy się nagrzeje, zmniejszyć temp. do 190°C. Chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać jeśli ma się taki kaprys sezamem lub czarnuszką. Piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Przed wypełnianiem przypiekałam przekrojone chlebki na grillu elektrycznym, żeby były chrupiące i miały fajne paski ;)

You Might Also Like

7 komentarze

  1. uwielbiam kebaby :) i nigdy bym chyba nie wpadła na to, żeby taki zrobić w domu :) pysznie Twój wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, pozdrawiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale tu pięknie! i takie smakowitości! zostaje tu na dłużej:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy fast food jest taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonek, zostałaś przeze mnie nominowana - więcej info http://kuchenkowo.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułka faktycznie wygląda jak z budki - to komplement oczywiście :). Ostatnio mam "lenia", ale kebab lubię, więc na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń