Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską

30.7.11

Jeden z dwóch rodzajów mięsa którymi się dzisiaj zajadaliśmy. Pyszne połączenie smaków, piękne danie, które polecam. Przepis znalazłam tutaj.


1 duża polędwiczka wieprzowa
5-7 plastrów szynki parmeńskiej
sól i pieprz
oliwa z oliwek
dodatkowo:
1 cukinia
pomidorki koktajlowe
krem:
2 łyżki twarożku (np. Philadelphia light, mascarpone)
1 łyżka kremowej gorgonzoli
1 łyżka koniaku – opcjonalnie
sól i biały pieprz

Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku). Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć filety po 2-4 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15-20 minut (temperatura 180-190 stopni). Przygotować krem. Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem. Gorące filety z polędwiczek ustawiać na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo efektownie wyglada, a podejrzewam, ze smakuje naprawde pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie podane. Połączenie smaków jak dla mnie-idealne;)

    OdpowiedzUsuń