Zapiekanka pasterska (Sheperd`s pie)

13.7.11

Podobnie jak z irlandzkim śniadaniem, z tą zapiekanką też czkaliśmy na właściwy moment. Bardzo popularna na wyspach, dla mnie- smaczna, warto spróbować, ale szału nie ma ;) Przepis znalazłam tutaj.



2 łyżki stołowe oliwy
1 posiekana cebula
1 marchewka pokrojona w kosteczkę
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
250 ml gorącego bulionu wołowego lub drobiowego
Ok 450 g mięsa mielonego
Ok 500 g ziemniaków
Mleko i masło do ziemniaków
Masło na wierzch
3 pieczarki
2 ząbki czosnku
sol, pieprz świeżo zmielony, papryka ostra i słodka, bazylia, majeranek

Ugotować ziemniaki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchew, cebulę, pokrojone drobno pieczarki i zmiażdżony czosnek. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Dusić kilka minut. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodać mięso. Zwiększyć ogień, wymieszać mięso z warzywami, dodać przyprawy. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy i musztardę. Smażyć mięso, aż będzie brązowe i sypkie - nie powinno się sklejać w grudki. W międzyczasie podgrzać bulion. Gdy mięso jest już brązowe, dodać pomidory z musztarda, wymieszać. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień, pomieszać wszystko jeszcze raz, przykryć i dusić Ok 15 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ubić - dodać masło i mleko. Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste. Włączyć piekarnik na 180 st. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównać, położyć na tym ziemniaki (ja wyciskałam rękawem).Położyć na ziemniakach cienkie plasterki masła i wstawić do piekarnika na Ok. 45min.


You Might Also Like

6 komentarze

  1. za mną ostatnio tez chodziła zapiekanka pasterska, ale chyba poczekam do jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam podobną i mi smakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeglądając brytyjskie strony po prostu wszędzie się natykałam na Shepherd's Pie :D Wygląda całkiem apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekanki. Jak dotad u mnie shepard's pie w wydaniu z rybą.

    OdpowiedzUsuń
  5. śpieszę z wyjaśnieniem- mnie też smakowało, aczkolwiek w tej ogromnej fascynacji wyspiarzy tą zapiekanką, chyba upatrywałam czegoś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna,uwielbiam takie dania, zresztą sama nazwa pasterska już na mnie dobrze działa :)

    OdpowiedzUsuń