Ziemniaczki Hasselback

9.7.11

Zwykłe ziemniaki, ale jednak wyjątkowe. Chrupiąca skórka, a wewnątrz miękki maślany miąższ. Mój mąż skomentował, że smakują nieziemsko, jakby miały kremowy serek zatopiony w środku. Przepis Nigelli, polecam.


20-30 małych ziemniaczków
45 g masła
5 łyżek oliwy
sól

Umyte ziemniaki nacinamy pionowo co 2-3 mm (nie przecinając ziemniaka do końca). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do brytfanki wkładamy masło i wlewamy oliwę. Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Wkładamy ziemniaki-najpierw nacięciami na dół, potem przewracamy je i polewamy tłuszczem. Każdego solimy według uznania i wstawiamy brytfankę z ziemniakami do piekarnika na około 1 godzinę (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy są już miękkie).

Widziałam różne warjacje tego przepisu- pomiędzy nacięcia można powciskać pokrojony w paski czosnek, posypać ziemniaki tymiankiem...

You Might Also Like

7 komentarze

  1. bardzo lubię pieczone ziemniaczki, więc i takiej wersji chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglądają :) a po opisie domyślam się że pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę smaczne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuję, wyglądają zjawiskowo ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje ziemniaczki wyglądają wspaniale. Takie rumiane i prześliczne

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń