Zrazy wołowe

4.7.11

Przyszła kolej na zrazy wołowe. Pyszne, kruche mięso z ciekawym środkiem ;) I niesamowity sos... Polecam!


kawałek wołowiny
marchew
garść grzybów suszonych
cebula
3 ogórki kwaszone
duża pajda chleba
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka
ostra musztarda
2 ząbki czosnku
kawałek boczku

Mięso kroimy na centymetrowej grubości plastry i rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy każdy plaster musztardą. Rozdrabniamy miąższ chleba i skrapiamy delikatnie wodą. Dodajemy sól i pieprz. Rozsmarowujemy papkę na każdym zrazie. Połowę cebuli siekamy drobno, układamy ma mięsie. Na cebulę kładziemy boczek pokrojony w paski lub kosteczkę i kwaszone ogórki bez skórki pokrojone w cienkie słupki. Zwijamy mięso w rulon i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso z dwóch stron aż będzie brązowe. Przekładamy zrazy do płaskiego garnka. Solimy, pieprzymy. Zalewamy wodą. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, połówkę cebuli pokrojonej w piórka, 2 zgniecione ząbki czosnku i grzybki zamoczone na kilka minut we wrzątku (wraz z wodą w której się moczyły). Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1-1,5h). Jeśli chcemy, zaciągamy mąką z wodą.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. uwielbiam takie zrazy :) fajnie Twoje wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie idealne;) świetny obiadek

    OdpowiedzUsuń