Czekoladowe ciasto z wiśniami i ganaszem

4.8.11

Bardzo pyszne, wytrawne ciasto. Za radą agi, na której blogu znalazłam przepis, zmniejszyłam ilość cukru. Niestety jak dla mnie- niepotrzebnie. Następnym razem wsypię całość. Samo ciasto nie było za mało słodkie ale w połączeniu z bardzo gorzką polewą (dałam syrop klonowy, nie miód) było bardzo bardzo wytrawne ;) Niemniej polecam, przepis znalazłam tutaj.


250 g mąki pszennej
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru (dałam 100 g)
200 g brązowego cukru (dałam 100 g)
2 jajka
1/2 szkl. maślanki
kilka kropli olejku waniliowego
1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego
240 ml wody
125 g masła
1 łyżeczka soli
35-40 dag rozmrożonych wiśni bez pestek

Ganasz:
250 ml śmietany tortowej (36%)
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
250 g gorzkiej czekolady
kilka kropli olejku waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut. Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu i bokach ciasta.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. bardzo smaczne :-) wiecej takich przepisow plz

    OdpowiedzUsuń