Guacamole z chipsami z tortilli

21.8.11

Bardzo fajna imprezowa przekąska. Szybka i smaczna. Właściwie cała pochłonięta przez mojego męża ;) Polecam.


2 dojrzałe awokado
1 mała cebulka
1 łyżka soku z cytryny (ja dałam pół na pół z sokiem z limonki)
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
1 średni pomidor
1 ząbek czosnku
sól

Awokado posiekać drobno lub rozetrzeć łyżką. Cebulkę, czosnek wraz z pomidorem pokroić na drobne kawałki i wymieszać z awokado. Dodać pietruszkę i przyprawić solą i sokiem z cytryny/limonki.

Chipsy:
4 duże płaty pszennej tortilli
4 -5 łyżek oliwy lub oleju
ulubione przyprawy- papryka słodka, chilli
sól

Płaty podzielić na małe trójkąty. Oliwę wlać do miski, wsypać kawałki tortilli i dokładnie wymieszać, tak by każdy kawałek był pokryty. Na dużej blaszce rozłożyć "chipsy" ( nie powinny zbytnio na siebie nachodzić) Posypać przed lub zaraz po pieczeniu przyprawami i solą. Piec w 180*C przez około 20 -25 minut (w zależności od rodzaju tortilli) co jakiś czas mieszając, tak aby się zarumieniły z każdej strony. Wystudzić.

You Might Also Like

0 komentarze