Jabłka pieczone

21.8.11

I coś co mnie zawsze fascynowało, ale ciężko było mi się zdecydować i odważyć żeby je popełnić. Zapiekane jabłka w wersji od Dorotus, z cukrem, orzechami i śliwką. Słodkie, pyszne, delikatnie ciepłe i miękkie. Zdecydowanie warto się zdecydować. Polecam, przepis z moich wypieków.


3 średniej wielkości jabłka
80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
25 g suszonej śliwki, z grubsza posiekanej
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
brązowy cukier do posypania

Jabłka umyć. Przekroić wzdłuż ogryzka, wydrążyć gniazda nasienne . W naczyniu wymieszać orzechy, śliwkę, masło. Mieszanką wypełnić jabłka (nakładać z górką), posypać cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut (duże jabłka dłużej, około 40 minut). Warto ostatnie kilka minut zapiekać pod samym grillem, by cukier się skarmelizował. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie jabłka. Są proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka wyglądają bardzo smacznie,ale niestety kojarzą się z jesienią:(

    OdpowiedzUsuń
  3. w pierwszej chwili myslałam że to brzoskwinie:) ale jabłka tez mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń