Ogórki kwaszone

21.8.11

Razem z ogórkami curry, powstały ogórki kwaszone. Dzisiaj są już niesamowite, w tym stadium pomiędzy małosolnym a kwaszonym...mhhhmmm Polecam bardzo.


1 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
pęczek kwiatów kopru
mały korzeń chrzanu
4 ząbki czosnku
kilka liści wiśni

Ogórki zalewamy zimną wodą na pół godziny. Myjemy, układamy ciasno w słoju. Wkładamy obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zalewamy ogórki. Przyciskamy miseczką/talerzykiem żeby każdy ogórek był w całości pokryte wodą. Postawiamy w chłodnym ciemnym miejscu. Małosolne powinny być gotowe po trzech dniach ;)

You Might Also Like

1 komentarze