Penne z tuńczykiem i pomidorami

21.8.11

Pyszne na ciepło i nawet gdy wystygnie ;) Bardzo polecam :) Przepis z dawnej magii smaków, od Dorotus.


400 g makaronu penne
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
duża szczypta suszonego chilli
400 g dojrzałych pomidorów, z grubsza pokrojonych
50 g czarnych oliwek, pokrojonych
1 łyżka posiekanego tymianku
300 g tuńczyka w puszce w oleju, odcedzonego
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. W międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli, pomidory, oliwki i tymianek. Zagotować i gotować przez 5 minut. Tuńczyka z puszki odsączyć z oleju, widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem, natychmiast podawać.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Po makaronie po toskańsku, to jest moje ulubione danie z penne, można dodać do niego jeszcze kapary.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, zaliczyłam małe uzależnienie od tej potrawy. Używam tylko tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, w oleju dla mnie jest zbyt ciężki.

    OdpowiedzUsuń