Pieczone ziemniaki faszerowane

21.8.11

Kolejna pozycja w menu naszej imprezy. Sprawdziła się wspaniale, jednak nasz piekarnik zrumienił ziemniaki szybciej, więc musiały dochodzić pod folią. Co nie wpłynęło negatywnie na ich smak. Cieszyły się powodzeniem, więc śmiało polecam. Przepis stąd.


6 ziemniaków
2 kolorowe papryki
1 cebula
6-8 pieczarek
8 dag żółtego sera
10 dag boczku
pół pęczka posiekanej natki
oliwa
słodka papryka, sól i pieprz

Sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
pół pęczka posiekanej dymki
sól i pieprz

Składniki na sos połączyć razem. Ziemniaki umyj, łyżką wydrąż miąższ i drobno posiekaj. Resztę warzyw i grzyby oczyść, drobno pokrój. Podsmaż na oliwie z miąższem z ziemniaków, dodaj pokrojony boczek, dopraw solą, pieprzem i papryką. Farsz ostudź, dodaj natkę, żółty ser, wymieszaj. Farszem napełnij ziemniaki, a następnie ułóż w natłuszczonej formie. Skrop z wierzchu odrobiną oliwy. Piecz około godziny (190 st.). Podawaj z sosem z jogurtu, czosnku, dymki i przypraw.


You Might Also Like

1 komentarze