Rolada z kremem z nutelli

21.8.11

Widziałam ten przepis na wielu blogach. Kilka miesięcy temu spróbowałam upiec tę roladę, jednak połamała mi się, wysuszyła, i była jakaś nie taka. Ale ponieważ ja się łatwo nie poddaję ;) dałam jej drugą szansę. I nie żałuję. Gościom również bardzo smakowała zatem zdecydowanie polecam. Przepis stąd.


4 jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
16g cukru waniliowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek nutelli

Składniki zmiksować.

Składniki na polewę:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

You Might Also Like

1 komentarze