Roladki greckie

21.8.11

Kolejna przekąska na party. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, wszystkim bardzo smakowała. Zrobiłam z podwójnej porcji i do połowy użyłam smakowych, czosnkowych tortilli. Polecam :) Przepis z tej strony.


3 duże tortille
1/3 szklanki pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki oliwek
10 dag sera "cream cheese"
5 dag sera feta
kilka listków świeżej bazylii
3 -4 duże liście sałaty
1 mały świeży ogórek
pieprz do smaku

Fetę, cream cheese i bazylię miksujemy blenderem na gładką masę. Ogórek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Całość doprawiamy pieprzem. Oliwki i pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Tortillę podgrzewamy w mikrofalówce przez około 10 -15 sekund, tak aby można było ją zwinąć z łatwością. Na każdy placek rozcieramy cienką warstwę sera, rozkładamy cześć pomidorków, oliwek i liść sałaty. Placek zwijamy ściśle i układamy złączeniem do dołu. Pod lekkim ukosem kroimy roladę na mniejsze części (około 3cm). Roladki układamy na talerze, dokładnie owijamy folią plastikową i odstawimy do lodówki na 2 godziny.

You Might Also Like

0 komentarze