Żeberka BBQ

30.8.11

Bardzo pyszne mięsko- delikatne, kruche, odchodzi od kości. A do tego niesamowicie aromatyczne. Polecam. Przepis znalazłam tutaj.


ok.1,5 kg surowych żeberek
marynata:
1 puszka piwa
po ok.6-7 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 duże listki laurowe
sól , pieprz czarny mielony
5-6 dużych ząbków czosnku
przyprawa do żeberek
glazura:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
2 łyżki piwnej marynaty

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do żeberek. Ułożyć ciasno w płaskim garnku. Przyprawy w ziarenkach utłuc w moździerzu , listki połamać na mniejsze kawałki , czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 4 części - wsypać wszystko do garnka z żeberkami. Zalać piwem tak , aby żeberka były przykryte . Przykryć i odstawić do lodówki na 1-7 dni. Dzień przed pieczeniem żeberka podgotować w marynacie , w której się moczyły - ok.40-45 minut i zostawić do ostudzenia. Na drugi dzień rano pogotować jeszcze przez 20 minut i przestudzić. Piekarnik nagrzać do 200°C . Na blasze posmarowanej oliwą układać odsączone kawałki żeberek , smarować je glazurą i piec przez około 20 minut z jednej strony , przełożyć na drugą stronę , smarować znowu glazurą i piec jeszcze przez 10 minut.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. ooo...
    BBQ, pysznie!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń