Bułeczki pomarańczowe

5.9.11

Przepyszne drożdżówki z Moich wypieków. Orzeźwiające i bardzo pomarańczowe. Mimo iż moimi faworytami są kokosowe, do tych także będę wracać. Bardzo polecam.


Składniki na 12 dużych drożdżówek:
3/4 szklanki letniej maślanki
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie:
80 g twarożku - typu Philadelphia, quarku lub półtłustego jak na serniki
40 g masła, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na lukier:
sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
1 - 1,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
W międzyczasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta (w przypadku użycia tradycyjnego twarogu) należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić, jak na zdjęciach. Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach (potrzebowałam dwóch blaszek o wymiarach 30 x 30 cm). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier: składniki rozetrzeć grzbietem łyżki; gęstość lukru łatwo można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Pieknie Ci wyszly!
    Tez mam na nie chrapke:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi o tym przepisie też mam go gdzieś w zakładkach. Muszą być wyborne, ja już napawałabym się samym zapachem :)

    OdpowiedzUsuń