Cukier waniliowy

4.9.11

I w końcu zebrałam się w sobie żeby własnoręcznie wyprodukować cukier waniliowy. Wyprodukować to chyba za dużo powiedziane, zdecydowałam się wymieszać drobny cukier i wanilię, by mieć ogromną satysfakcję przy następnych wypiekach. Proporcje za Dorotką, z tej strony.


2 szklanki drobnego cukru
1 laska wanilii

Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy do cukru. Pustą laskę przecinamy na mniejsze kawałki i również zakopujemy w cukrze. Mieszamy, umieszczamy w zamkniętym pojemniku. Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. A ten zapach przy otwarciu słoiczka,mmm......Mi już się kończy, muszę dorobić :)

    OdpowiedzUsuń